Avukat, Doktor
Experience Avukat, Ticaret Hukuku ABD Öğretim Üyesi Dr., ISTAC Fikri ve Sınai Haklar Tahkim Hakemi, Gıdanın Durumu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Dr. Deniz Topçu

2004 yılında hukuk dünyasına giren Dr. Deniz TOPCU, lisans sonrası tüm akademik çalışmalarını fikri ve sınai mülkiyet hukuku esaslı ticaret hukuku üzerinde yapmıştır.

Öncelikle Sınai Mülkiyet Suçları üzerine yazdığı kitabında marka-patent-ıslahçı hakları gibi sınai haklara yönelik tecavüzleri ve tecavüzlerin suça dönüşmesi noktasında yaptırımlarını değerlendirmiştir.

Yine fikri ve sınai mülkiyet alanındaki çeşitli araştırma, makale ve sair akademik çalışmaların ardından ülkemizde o yıllarda çok az konuşulan patent hakları üzerine inceleme yapmak üzere UCLA (California Üniversitesi) bünyesinde araştırmacı olarak bulunmuş; ardından Patent Lisans Sözleşmeleri üzerine kitabını yayınlamış ve doktorasını tamamlamıştır. Bu çalışmasında özellikle patent haklarının değeri, zorunlu lisans sistemi, patent lisans sözleşmelerinin hazırlanmasında dikkate alınacak unsurlar gibi hususlara dikkat çekmeye çalışmıştır.

Doktorasının ardından çeşitli üniversitelerde halen öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Aynı zamanda fikri ve sınai mülkiyetin her boyutunda yer alarak teorik çalışmalarının yanı sıra uygulamadaki sorunlara da sektörün içinde yer alarak çözüm getirmeye çalışmaktadır. 

 Özellikle fikri ve sınai hakların bütüncül yönetiminde marka ve patent vekili olarak; hakların tespitinden tesciline, tescilinden korunması süreçlerinin sonuna kadar her aşamasında yer almıştır. Keza beraberinde avukatlık boyutuyla da çok çeşitli davalarda hakların korunması noktasında aktif süreçleri yönetmiştir.

Diğer yandan fikri ve sınai hakların görünmeyen yüzü olan ıslahçı hakları ve tarım teknolojilerinin patentlenmesi konularının ülkemizde gelişimi ve hukuki olarak görünürlük kazanması için teorik ve pratik çalışmalarına devam etmekte;  bu konularda hak sahiplerine tespitten tescile, tescilden dünyaya  yayılma hedeflerinde danışmanlık yürütmeye devam etmektedir.

Yayınları

patent lisans sözleşmeleri

Teknolojinin ilk basamağı olan buluşların patent hakkına dönüşmesi hukuki koruma açısından çok önemli olmakla birlikte patentin buluşçusuna sağlayacağı maddi katkı kendiliğinden doğmaz. Ancak buluşçudan üreticiye ulaşıp piyasada varlık gösteren bir patent, buluşçusuna önce itibar, sonra da gelir sağlayabilecektir. Bu noktada da lisans sözleşmeleri piyasayla buluşma noktasını oluşturacaktır. Bu kitapta sözleşmenin kurulma aşamaları, hukuki niteliği, önemli hükümleri ve sonuçları incelenmiştir. Örnek sözleşmelerle taraflara yön gösterici hükümler öneri olarak sunulmuştur.

sınai mülkiyet hakları aleyhine işlenen suçlar

Fikri mülkiyet hakları içerisinde sanayi alanında işlev kazanan marka, patent ve tasarım haklarına yönelik haksız müdahalelerin suç teşkil ettiği dönemde yazılmış olan kitapta suç incelemeleri yapılmıştır. Mevzuat değişikliği ile bugün bunlardan yalnızca marka hakkına yönelik ihlallerin suç teşkil etmesi sebebiyle Kitap, bu yönüyle hala suç değerlendirmeleri yönünden incelenebilecektir.