Buluşçu hakkının koruması ülkeseldir. Türkiye’de yapılan bir başvuru sonucu verilen tescil Türkiye’de koruma sağlamaktadır. Bu nedenle patent konusu ürünleri ihraç etmek isteyen hak sahipleri, ihracat yapacakları ülkede de hakkını tescil ettirmelidir.
PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) üyesi ülkelere başvuru hakkı alabilmek için, WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı) resmi internet sayfası üzerinden talep edilen belge ve bilgilerle ve vekille başvuru yapılabilmektedir. Bu sistemde WIPO başvurusu ile tek bir inceleme ve araştırma raporu alınabileceği için başvurudan sonraki 30 ay içinde istenilen ülkelere başvuru yapıldığında masraflar minimuma inebilmektedir.
EPO (Avrupa Patent Ofisi) Aracılığıyla Başvuru Yapılması
Avrupa Birliği düzeyinde bir patent işbirliği süreci oluşturmak amacıyla oluşturulan sistemde, EPO’ya başvuru yapılarak ortak araştırma ve inceleme süreçleri sonucunda “Avrupa Patenti” alma hakkını verir.
Uluslararası Pazara Yönelik Lisans Sözleşmeleri Yapılması
Hak sahibinin patent konusu ürünlerin farklı ülkelere ihracı, bu ürünlerin ihraç ettiği ülkelerdeki işletmelerde kullanımına ilişkin lisans sözleşmeleri yapılması anlamını içerir. Öte yandan yurtdışında patent hakkı alınmış olan patentin, Türkiye’de kullanılması için yurtdışındaki buluşçu hakkı sahibiyle lisans sözleşmesi kurması gerekir. Uluslararası yönü olan bu sözleşmelerin içeriği önem taşımaktadır.