Islahçı hakkının koruması (CPVO’ya yapılan başvuru hariç) ülkeseldir. Türkiye’de yapılan bir başvuru sonucu verilen tescil Türkiye’de koruma sağlamaktadır. Bu nedenle çeşidini ihraç etmek isteyen hak sahipleri, ihracat yapacakları ülkede de hakkını tescil ettirmelidir.
Türkiye’de yapılan ilk başvurunun ardından 12 ay içinde UPOV üyesi ülkede başvuru yapılması halinde öncelik hakkı (rüçhan hakkı) kazanılmaktadır. Başvuruda rüçhan hakkının kullanılacağının belirtilmesi ve buna ilişkin bilgi ve belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Rüçhan hakkından faydalanmak için ilk başvuru öncesinde başvurulacak ülkelerin belirlenerek bir başvuru stratejisinin oluşturulması önemlidir.
CPVO’da çeşidin tescili, hak sahibine “Topluluk bitki çeşidi hakkı” verir ve normal koşullarda ülkesel olan koruma yerine Topluluk üyesi devletlerin tamamında yeknesak bir koruma sağlar. Bunun yerine yalnızca Topluluk üyesi bir ülkede koruma sağlayacak şekilde o üye ülkede de başvuru yapılabilmektedir. Burada yapılacak masraflar ve hitap edilen pazar yönünden bir değerlendirme yapılarak ilerlenmelidir.
Uluslararası Pazara Yönelik Lisans Sözleşmeleri Yapılması
Hak sahibinin yeni bitki çeşidini farklı ülkelere ihracı, bu çeşidi ihraç ettiği ülkelerdeki işletmelerle çeşidin kullanımına ilişkin lisans sözleşmeleri yapılması anlamını içerir. Öte yandan yurtdışında ıslah edilen bir bitki çeşidin, Türkiye’de kullanılması için yurtdışındaki ıslahçı hakkı sahibiyle lisans sözleşmesi kurması gerekir. Uluslararası yönü olan bu sözleşmelerin içeriği önem taşımaktadır.